11.7.15

Limon soslu makarna


limon soslu makarna



Yaza uygun ferahlatan bir limonlu sos eşliğinde makarna.Tarif Jamie Oliver|e ait.

LIMON SOSLU MAKARNA

1 paket şerit makarna
1 limon suyu ve kabuğunun rendesi
 2 yumurta sarısı (muhakkak taze olmali)
 1 çay bardağı zeytinyağı
 1 çay bardağı parmesan rendesi veya eski kaşar
  birkaç dal taze reyhan veya nane


1)Reyhan yapraklarını çok ince doğrayın.Yumurta sarısı,limon suyu ve rendesi,zeytinyağını karıştırın,reyhanı ekleyin.
2)Makarnayı tuzlu suda haşlayın ve süzün.Suyundan bir fincan ayırın.Bu suyu limonlu sosa istediginiz miktarda katın.
3)Limon sosunu süzülen makarnaya katip karıştırın..
4) Üzerine rendelenmiş peyniri serpin.

Serap diyor ki…..Makarnayi süzdükten sonra suyunun birazını ayırın…Bu nişastali suyu daha sonra makarnaya yapacagınız soslara ekleyin…

Hazırlama süresi  20 dakika



2.7.15

Acili eksili corba

Acili eksili corba

ACILI -EKŞILI CORBA

Malzemeler:

4 su bardağı tavuk suyu
2 çorba kaşığı beyaz sirke
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba  kaşığı acı toz biber
2 çorba susam kaşığı susam yagı(alternatif sivi yag)
2 silme çorba  kaşığı nişasta
1 kücük kabak,kırmızı veya yeşil biber,havuç (varsa 1 taze sogan)
tuz -arzuya göre
Yapılışı:

Sebzeleri mümkün olduğu kadar  minik minik dogranıp tavuk suyunda haşlayın.Sirke,soya sosu,acı biber ve yag ekleyin.Nişastayı bir kaç kaşık suda eritilip indirmeye yakın katıp karıştırarak hafif ateste bir iki taşım kaynatın.

Afiyet olsun-

Hazirlama süresi 30 dakika

28.6.15

Somon köfte( Balik burger)

                                  SOMON KÖFTE
                                      Balık burger
balik köftesi/somon köfte


Bugün size fevkalâde bir balık köftesi tarifi verecegim..Hani şu balık yemeyen cocuklar vardır ya….Işte bu köfteler  tam onlar için de ideal..!

SOMON KÖFTE

Malzemeler:
500 g somon fileto-derisiz
1 soğan
1 yumurta
1 diş sarımsak
Maydonoz,dereotu,tuz ,karabiber
Yapılışı:
Somonu mutfak robotunda püre haline getirin soganı rendeleyin suyunu sıkın.Yumurtayı biraz çırpın içine kıyılmış maydonoz ve dereotu ,tuz ve karabiber katıp somonu ekleyin ve dikkatlice  yoğurun.Kendini biraz toparlaması için yarım saat buzdolabında bekletin.Elinizi hafif yaglayıp şekil verip mümkünse teflon tavada ve orta ısıda arkalı önlü kızartın.

Yeşil salata ve zeytin sosu ile ikram edebilirsiniz..

Çocuklariniza burger ekmegi  veya normal ekmeğinin içine salata yaprakları hazırlayip verebilirsiniz..

Serap diyor ki…… Köfte harcınız diğer köftelere nazaran cok yumuşak olacaktır..Bu gayet normal olup elinizi her köfte icin yağladıktan sonra tavaya dikkatli bir şekilde teker teker  almanızı öneririm.
Kızartırken orta ateste olmasına dikkat edin.
Hazırlama süresi 10 dakika
Bekleme süresi  30 dakika


ZEYTIN SOSU

Malzemeler:
4-5 kaşık dolusu çekirdeksiz yeşil zeytin(bademli veya biberli olabilir)
1-2 kaşık kaparı  veya bir iki  kornişon turşu
biraz zeytin yağı
4 ancuez
yarım limon suyu
dereotu

Yapılışı:
Zeytin,kapari veya kornişon,ancuez mutfak robotundan geçirilir.Limon suyu ve zeytinyağı   akışkan hale gelene kadar eklenir.Doğranmış dereotu katın. Sosunuz hazır.


19.6.15

Keskül

Bilhassa yaz ayına dek gelen Ramazanlarda  geç vakitte yenen yemeklerin ardından serbetli tatlilarlar ağır olabiliyor.Bu sebebten sütlü tatlıları tercih ediyorum..Sütlü tatlı denince de nedense ilk akla gelen sütlaç ardindan da ramazana özgü güllaç oluyor..Bu tarifte eger elinizde hazır çekilmiş bademiniz varsa gerçekten nereyse 10 dakikada hazırlayabilirsiniz..
Keskül



KEŞKÜL

Malzemeler:
1 litre süt  (yaklaşık 4 bardak)
1 Türk.kahve fincanı nişasta
1  doluca çorba kasığı pirinç unu
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1,5 bardak şeker
1 paket vanilya
100 g tuzsuz badem
bir tutam tuz

Yapılışı:

Ilk önce bademleri eğer ince kabuğu üzerindeyse kaynar suya atıp biraz bekletip veya bir iki taşım kaynatın…Daha sonra sudan alıp kabuklarını soyun ve mutfak robotunda incecik kıyın.
Eger elinizde çekilmiş varsa bu işlemi atlayın.

Sütü tencereye alıp bir tutam tuz ile kaynatın.

Nişasta,pirinç ununu bir kaba alıp üzerine sütten biraz ekleyip çatal ile topakları gidene kadar karıştırın.
Kaynayan süte ekleyin ve kısık ateste karıştırarak kaynatmaya devam edin..
Kıvam alınca şekeri,vanilya sekerini ve hindistan cevizini ekleyin.
Bademleri katın ve bir kez daha karıştırıp kâselere boşaltın..

Üzerine ister antep fistığı ister hindistan cevizi ile süsleyin.

Hazırlık süresi 20 dakika..


8.6.15

Pavlova tatlisi

Pavlova tatlısı kimi yerlerde Yeni Zelanda kimi yerde ise Avustralya tatlısı olarak geçiyor..Asıl  olan ise bu tatlının 1926 yılında Rus balerin Anna Pavlova'nın  her iki ülkeyede turne için gittiği ve bu tatlıyı kaldığı otelin şefinin onun şerefine yaptığı gerçeği.Şef ahçı Pavlova'nın giydigi  beyaz tütüden esinlenerek bembeyaz, hafif, zarif  bir tatlı hazırlamış ve eteğindeki yeşil yapraklar için de pastaya diğer meyvalarla birlikte kivi yerleştirmis …Dışı çıtır  içi ise yumuşacık bu tatlı davet sofralarinda hoş bir sürpriz olabilir.Bir kaç püf noktasına dikkat edilirse yapımı gerçekten çok kolay bir tatlı.

pavlova tatlisi


PAVLOVA

Malzemeler :

4 Yumurta akı
170 g şeker
1 yemek kaşığı  tepeleme nişasta
1 yemek kasığı beyaz renkte bir sirke
2 paket vanilya şekeri
1 tutam tuz

Üzeri için:

500 g orman meyvaları veya sezon meyvaları
1 paket vanilya şekeri
300 ml krema çırpılmış

Hazırlanışı:

Ilk iş olarak fırınınızı 200 dereceye getirip ısıtın(fanlı fırında ise 180 kafi gelecektir)

Yumurta aklarını bir tutam tuz ile  biraz çırpın.Katılaşmaya başlayınca şekeri ve vanilya şekerini yavaş yavaş ekleyip 4-5 dakika daha çırpmaya devam edin.Bu esnada parlak daha da sert bir kıvam alacaktır.
Son olarak sirkeyi ve eleyerek ekleyeceğiniz nişastayla birlikte bir kaç saniye daha çırpın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirip  karışımı spatula yardımı ile pasta sekli vererek kenarlarını düzeltin ve içini biraz oyun..Bunun için spatula ile içerden dışarıya sıvayın.

Pişerken büyüyeceğini göz önünde tutarak fazla genişletmemenizi öneririm.

Simdi fırını 120 dereceye (fanlı ise 100 dereceye) getirip tatlıyı ortanin  kısmın bir altına koyup 100 dakika pişirin..

Fırınınıyı kesinlikle açmayin!!

Süre sonunda fırının ısısını kapatıp kapağını açın ve yarım saat kadar böyle soğumasini bekleyin…Daha sonra fırından çıkarıp iyice soğumasini saglayin..

Sogurken icine biraz cökme olabilir bu gayet normaldir.

Cok hassas ve kirilgan bir yapiya sahip oldugu icin yagli kagittan aktarirken dikkatli olmaniz gerekecektir.Yinede bir kaç yerden çatlama olsada bu hiç sorun degil..

Krem şantiyi  üzerine güzelce kaşıkla yayıp, orman meyvalari veya istediğiniz meyvalardan serpip  hazir hale getirin..

Mümkün ise hemen servis yapin..

Hazirlik süresi 10 dakika
Pisme süresi  1saat 40 dakika

Serap diyor ki….Bir kaç gün önce pisirip kuru yerde bekletebilirsiniz..Ikram edeceğiniz  zaman sadece krem şantiyi hazirlayıp meyvaları ekleyin..

pavlova tatlisi

5.6.15

Badem sütü

Hazirlamasi cok kolay bir süt tarifi var sirada..Bu sütü laktoz duyarli kisiler rahatlikla tüketebilir.…Icerisinde doymus yag ve kolesterol yok. Smotielerde,kahvaltilik gevreklerde ve süt giren  heryerde rahatlikla kullanabilirisniz.

badem sütü

BADEM SÜTÜ

Malzemeler:

150 g badem (ince kabuğu soyulmuş veya soyulmamış farketmiyor)
1 litre su

Arzuya göre biraz bal veya agave şurubu,vanilya şekeri,bal ve kakao

Yapılışı:

Bademleri bir kaba alıp üzerini bir iki parmak geçecek kadar suyla 8 -12 saat  ıslatmaya bırakın..
Süre sonunda suyu süzüp üzerine 1 litre su döküp mutfak robotunda ezilene kadar 2-3 dakika  çekin..
Bir tülbent yardımı ile süzün mümkünse elinizle iyice sıkın..
Badem sütünüz kullanılmaya hazır…
Isterseniz vanilya ekleyebilirsiniz..Tatlı olmasını isterseniz bal vey agave şurubu katıp tatlandırabilirisiniz..Kakaoda cok yakışıyor.

Su miktarını artırıp azaltmanızda mümkün...

Hazırlık süresi : 10 dakika

Serap diyor ki….Arda kalan bademleri ise kek veya kurabiye yapımımında kullanmak için kaldırabilirsiniz..
Ayrıca ceviz,fındık va kaju ile de bu sütü hazırlamaniz mümkün..

Vejeteryan ve laktoz duyarlı kişiler için ideal bir alternatif...


badem Süzüldükten sonra geriye kalan bademler..Kek kullanimina hazir...

2.6.15

FISTIKLI IRAN PILAVI


"Hoş kokulu,üzümlü,fıstıklı…fıstık gibi bir pilav…Soğukta yenilebilindiği için davetlerde kisira alternatif.

Fistikli iran pilavi

FISTIKLI IRAN PILAVI

MALZEMELER

*250 g Basmati veya Yasmin pirinci
*bir avuç sarı kuru üzüm
* iki havuç
*bir demet dereotu
*bir kase yerfıstığı (kavrulmuş ve  soyulmuş ,tuzlu veya tuzsuz)
*biraz sıvı yağ,tuz
YAPILIŞI

*Pirinç kaynayan tuzlu suya atılır Yumusayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.  (genellikle 10 dakika yetiyor)
Ocaktan alınıp suyu süzülür.Bir kenarda soğuması için bekletilir.

*Havuçlar zar şeklinde doğranıp haşlanır piştikten sonra suyu süzülür.
Soğumuş pilava doğranmış dereotu, havuclar ,üzüm ve fıstık eklenir  sıvı yağda katılıp harmanlanır..

Basmati veya yasmin pirinçleri bilinen klasik pilav pişirme yöntemi ile pismez.Genelikle ılık suya atılıp pisirilir…Pirincinizi  paketin üzerindeki talimata göre hazırlayın.. Çok piştiği takdirde şekilleri bozulup çirkin bir hal alıyorlar.
Hazırlama süresi  30 dakika..

Fistikli pilav

24.5.15

Pratik cilek tatlisi..

Çilek mevsimi şimdi…Tezgahlarda bol bol görmek mümkün…Haydi o zaman bu çok kolay tatlıyı hazırlayalım ve çileği soframiza farklı getirelim..
Kolay cilek tatlisi
ÇILEK TATLISI 

MALZEMELER:

Çilek,pudra şekeri,vanilya şekeri

Üzeri icin krem şanti..

YAPILIŞI:

Çilekleri temizleyip mutfak robotuna koyup püre haline getirin…Içine  istediğiniz miktarda pudra şekerini  ve vanilyayı ekleyin..Iyice karıştırın.Kâselere doldurup buzdolabında  en az 4 saat veya bir gece bekletin.Üzerine krem şanti sıkıp ikram edin..

Pudra şekeri miktarini sizin damak zevkinize göre belirleyin..Ara sıra tadina bakıp kâfi gelip gelmediğini kontol edin..

Yapım süresi : 15 Dakika
Bekletme süresi :4 saat (veya 1 gece)
Pratik cilek tatlisi

14.5.15

Irmik dilimleri

irmik dilimleri

KIZARMIS IRMIK DILIMLERI

(Alman Tatlisi)

Malzemeler:
1/2 l Süt
80 g Irmik (1,5 kahve fincan)
20 g şeker( 1 yemek kaşığı)
1 yumurta
1 vanilya şekeri
4 kaşık galeta unu
bir tutam tuz
Yapılısı:
Süt,şeker ve tuzu bir tencereye koyun ve kaynamaya bırakın.Kaynadıktan altını kısıp  içine irmiği yavaş yavaş dökerek sürekli  karıştırın.
5 dakika pişirin.Içine yumurtayı yine yavaş yavaş dökerek ve vanilya şekerini ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Ocaktan indirip soğuk suyla çalkaladığınız bir kaba boşaltin.(Yüksekliği yaklaşık 1-1,5 cm olsun)
Tamamen soğumasını bekleyin.Bu sayede kesilir duruma gelecektir.

Kabın içinde dikkatlice  dilimlere kesin.Galeta ununa batırın kızgın yağda çok kısa kızartın.

Yanına meyva veya meyvadan hazırladığınıy püre çok yakışıyor.

Serap diyor.ki....!Ben farklı olsun diye kurabiye kalıpları ile kestim….

Hazırlama süresi 20 dakika
Bekleme süresi 3 saat

Bu tarifim Tuz Biber dergisi  Temmuz saysinda yayinlandi...